Posted on

7 Adab Sopan Ketika Beraya Rumah Orang

Salam semua,

Cuti dah bermula, jadi ramai yang dah bersiap untuk pulang ke kampung & menyambut Syawal kan? Dah terbayang di pagi raya nak pakai baju apa, makan apa, beraya di mana. Semasa ke rumah terbuka jangan lupa adab-adab bertandang ke rumah sanak saudara.

adab-sopan-beraya-rumah-orang

 

1. Rancang perjalanan anda
Tak elok kalau kita sampai terlalu awal/lewat ke sesebuah rumah. Mungkin mereka belum bersedia/penat untuk menerima tetamu.

2. Beritahu Dahulu
Sesetengah orang mungkin lebih suka kalau anda memaklumkan dulu bila anda nak datang melawat. Jangan lupa mereka pun nak beraya jugak.

3. Pakaian Bersih & Sopan
Kita digalakkan memakai pakaian yang wangi & bersih sempena menyambut Aidil Fitri, di zaman sekarang kesopanan juga harus dititikberatkan. Janganlah pakai baju transparent/lace yang tak ber’lining‘ kalau melawat Ustaz Sekolah Rendah dahulu.

4. Beri Salam
Semasa tiba, bagi salam tidak lebih 3 kali. Kalau salam tak bersambut bolehla pergi ke rumah seterusnya walaupun kita rasa ada orang dalam rumah tu. Tak perlu lah call sampai 10 kali kerana mungkin mereka tidak bersedia untuk menerima tetamu. (Sumber: rancangan Fattabiouni di TV Al Hijrah)

5. No Handphone
Kalau dah dijemput masuk, bersalamlah dengan tuan rumah & tetamu yang ada. Berborak lah dengan mereka walaupun tak kenal. Letakkan handphone di tepi. Inilah masa untuk mengeratkan silaturrahim.

6. Tidak Membazir Makanan
Tunggu tuan rumah jemput makan, jangan lah “help yourselves” pulak. Ambil sedikit sahaja makanan, rasa dulu sedap ke tidak, kalau tak cukup boleh tambah lagi. Kalau tak sedap takut membazir pulak.

7. Bersalaman & Bermaafan
Sebelum meninggalkan rumah, bersalamlah dengan semua orang, lebih elok jika saling bermaaf-maafan di hari mulia ini.

 

Kimina ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri kepada semua pembaca. Semoga selamat pergi & balik. Bergembiralah di Aidil Fitri.

 

Nak pergi rumah terbuka pula tapi tak ada baju atau tudung baru? Boleh tengok dan beli dari Kimina 🙂

Bagaimana untuk membeli produk dari Kimina

  1. Lawat laman Facebook Kimina and “Send Message”
  2. Lawat Shopee Store Kimina untuk pembelian melalui Shopee Guarantee (Free Shipping sehingga 31 July!)
  3. Isi Enquiry Form dan nyatakan soalan dan pilihan produk anda.

signature-kim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *